WordPress este printre cele mai populare si personalizabile platforme de creare a site-urilor. Fiind o platforma open source exista peste 55 000 de plugin-uri disponibile, ce ofera foarte multe functionalitati pe care le puteti implementa, majoritatea gratuite in varianta lor de baza. Deoarece numarul de plugin-uri disponibile este asa mare, este foarte usor să fi luat de val și să instalezi plugin-uri de care nu ai nevoie sau plugin-uri outdated, ceea ce poate duce la probleme de compatibilitate sau pur si simplu la incetinirea website-ului tău.
Numărul contează
Deoarece wordpress este o platforma open-source oricine poate posta plugin-uri pe store-ul wordpress. Este important sa alegi module de incredere, sa verifici website-ul dezvoltatorului, sa te asiguri ca este updatat periodic si ca este compatibil si testat cu versiunea ta actuala de wordpress. In mod normal, ca si cele mai bune practici un website nu ar trebui sa aiba mai mult de 10-20 de plugin uri in functie de functionalitatile necesare. Un numar mare de module scade performanta site-ului, creste riscul problemelor de compatibilitate si a vulnerabilitatilor si scade scalabilitatea. Cel mai complicat este la magazinele online cu multe functionalitati, unde mie imi place sa realizez o planificare initiala, inainte de realizarea website-ului pentru a asigura compatibilitatea si functionalitatile necesare cu cele mai putine plugin-uri folosite.
Ce plugin-uri ai nevoie?
Website-uri de prezentare
- Plug-in de cache/minify/cdn/lazy load (1 singur) – De regula recomand wprocket dar puteti folosi orice alt modul ce ofera functionalitatile de cache si minify, acest plugin este necesar pentru orice fel de website.
- Website Builder (1 singur) – Elementor / Divi / WpBakery – Desi Block builder-ul standard wordpress a primit recent imbunatatiri eu inca recomand Elementor-ul in special versiunea pro deoarece exista foarte multe funcitonalitati ready to use. Timpul pe care il economisesti utilizand presetari elementor mi se pare mult mai valoros fata de avantajele Block builderului plus Css si Js. Desigur daca iti doresti ceva foarte simplu nu este nicio problema in a folosi doar builder-ul clasic wordpress.
- Plug-in SEO – Eu m-am obisnuit cu Yoast dar sunt mai multe module care iti ofera aceleasi functionalitati. Acest plug-in te ajuta la creare meta-uri, site-map plus general tips de on page SEO.
- Backup Plug-in – Doar in cazul in care nu primesti backup din hosting
- Google analytics – Sincronizeaza website-ul la contul tau de analytics
- Plugin newsletter – MailChimp
- Modul Translate – TranslatePress – Pentru website-uri in mai multe limbi
Extra pentru magazine online
- Woocommerce
- Modul pentru plata – Stripe/Netopia
- Modul facturare – De regula cel mai mult am utilizat SmartBill si FGO
- Filtrare – Dupa foarte multe incercari si teste cu majoritatea filtrelor in arhiva wordpress, cel mai practic mi se pare WBW product filter
- Bara search produse – Exista si un default wordpress search, dar FiboSearch mi se pare de 100 de ori mai utila, poti afisa la cautare, categori, atributul unui produs variabil, poate cauta dupa ID, dupa culori, poti modifica destul de usor pana si logica din spatele ordonarii rezultatelor.
- Code Snippets – Pentru cod php
Plugin-uri specifice
În funcție de necesități există și alte module uitle care merită menționate
- ACF – Util pentru website-urile cu bloguri complexe unde sunt necesare mai multe sectiuni editabile in template-ul posts sau pentru template-uri cu design-uri foarte customizabile. Totodată este util si pentru magazine online cu multe produse pentru a creea taxonomii custom.
- Variation Swatches – Foarte folositor magazinelor online cu produse variabile, inlocuieste dropdown-ul basic woocommerce de pe pagina produsului cu butoane, imagini sau culori.
- YayMail – Customizeaza email-urile automate woocommerce (comanda in procesare, comanda expediata, comanda esuata etc.).
- Curcy – Care este integrat si cu translatepress, converteste preturile in mai multe monezi, util pentru magazine e-commerce cu livrare internationala.